Atlantida.

Diavolessa

Valoris scriptorum
Atlantida.

Athanasius_Kircher%27s_Atlantis.gif

Ok nje pyetje, se di nese e ka parashtruar njeri me pare, por behet fjale per kontinentin e humbur qe quhej "Atlantis", te kete ekzistuar valle?
Nese po, ku mund te jete shtrire dhe sa i zhvilluar mund te kete qene civilizmi i atehershem, sa kohe me perpara dhe kushtet e zhdukjes.....
Nese e di njeri, do preferoja nje pergjigje qofte edhe te jete hipoteze....

Diavolessa

Valoris scriptorum
Re: Atlantida.

Lady
Anetar/e # 37

Shkruajtur më 27 Prill, 2003 22:01
--------------------------------------------- -----------------------------------
Kjo eshte legjende yllo Nuk i dihet

Diavolessa

Valoris scriptorum

Vogelushja

E drejte, po legjendat do jene kapur diku se si kane nxjerre nga mendja e tyre, si thua ti?

--------------------
Firma dhe "vegla" sduhet vene ne cdo vend.....

Diavolessa

Valoris scriptorum

diavolessa

Shkenca mundohet te bazohet ne fakte Personalisht filmin :

ATLANTIS l'impero perduto
(Atlantis: The Lost Empire) E kam pare Me ka pelqyer dhe mbetet legjende

Matematika s'eshte opinion.

Last edited by a moderator:

Diavolessa

Valoris scriptorum

ximi

edhe per Trojen mendohej se ishte legjende-perralle homerike deri sa Heinrich Schliemann zbuloi se ekzistonte ne te vertete.....

Diavolessa

Valoris scriptorum

Vogelushja

Ximo ma ke marr nga goja, do rrosh me shume...
Duhet te kete nje realitet dhe aty, se ku ka ze seshte pa gje thote populli..

Diavolessa

Valoris scriptorum

ximi

mir pra mi goce ti do fakte japra ta dhame nje fakt se edhe legjendat mund te vertetohen ne realitet........

vogelushja se bera me dashje ........

Diavolessa

Valoris scriptorum

cemi

Fillimisht postuar nga diavolessa:
...Matematika s'eshte opinion
a ka mundsi me elaborue pak ma holl per ket pohim? ka gjase qi e kam shkpue prej kontekstit, por s'e morra vesh se chka ka t'baje matematika me ate qi u kjuvendojke ma perpara...

--------------------
"fuqi mbinjerzore: fizika,
fuqi mbinatyrore: matematika,
fuqi mbimatematikore: ...gjumi..."
-- ardiani, i biri i bashkimit, gojan i sert, fand i vennit, ish-kapedan i kull' s'oroshit

Diavolessa

Valoris scriptorum

diavolessa

Cimi 1+1=2
:)
E ketu s'ka asgje per tu diskutuar. Ndaj Matematika s'eshte opinjon.

C'lidhje kishte kjo? Uhm... Duke pare vetem, titullin e temes duhej ta kishe kuptuar. ;) Legjendat mbeten legjenda. Ne se deshiron, mund te tregojme historine e filmit, te gjithe besoj se e kemi pare.

Diavolessa

Valoris scriptorum

Lara Croft.

Dhe une jam kurioze te di me shume per Atlantis...

Fundja na jepni ndonje link mundesisht italisht....

Diavolessa

Valoris scriptorum

Kordelja

Lara, per te lexu mbi Atlantiden (apo Atlantis) kerko ne Librarite e Tiranes dy botime te fundme (qe kane edhe informacione per mistere te tjera jo vetem per Atlantis) qe titullohen (2 vellime) :

Misterete e Lashta
dhe
Misteret Moderne

...permabjne informacione te zgjedhura per shume enigma.Ne fakt une i kam te dy, po s'kam kohe me i hedh ne PC, bleji dhe lexoji se do kenaqesh

--------------------
It's sad so sad........OBJECTION!

Diavolessa

Valoris scriptorum

Neo do ta postoj tani yllo :)

Nderrova temen, sepse s'kishte lidhje me ate tjetren ..... Plus dua te postoj dicka per Atlantiden , sepse ka shume gjera interesante.

Por mbetet, tek legjendat dhe hipotezat..dhe jo tek yjet...kosmosi ..planetet etj etj ....

Besoj se me kupton.

olti

Neo

Per Laren :)
Shqiptaret dhe Atlantida!

Per materiale ne italisht mund te besh nje kerkim nen emrin "atlantide" apo dhe te tjera te ngjashme ;)

Per te dhene mendimin tim do te thoja se nuk eshte me shume se nje legjende. Kam lexuar nje liber shume voluminoz para disa vitesh ne Shqiperi. Aty mundohen te te japin shume argumenta dhe mbase dhe ka dicka te vertete. Por qekur kam pare nje emision tek Discovery Channel jam bindur se nuk ka aq vertetsi ne kete ceshtje :)

manga

Primus registratum

Fillimisht postuar nga diavolessa:
diavolessa

Lady
Anetar/e # 37

Shkruajtur më 28 Prill, 2003 11:35
--------------------------------------------- -----------------------------------
Cimi 1+1=2 /pf/images/graemlins/smile.gif E ketu s'ka asgje per tu diskutuar. Ndaj Matematika s'eshte opinjon.

C'lidhje kishte kjo? Uhm... Duke pare vetem, titullin e temes duhej ta kishe kuptuar. /pf/images/graemlins/wink.gifLegjendat mbeten legjenda. Ne se deshiron, mund te tregojme historine e filmit, te gjithe besoj se e kemi pare /pf/images/graemlins/wink.gif
hej dreq, s'asht cimi, po cemi...

shih, 1+1=2, por po e bane llaf me noj kompjuterist, at'here ai ka me t'thane qi 1+1=0 e 1 n'mend...varet se n'cilen algjeber je...
n'lidhje me temen, nese chon peshe mendimi jam, at'here edhe une jam skeptik per atlantiden, sepse e tana asht e bazueme n'vetem nji shkrim t'platonit...por, edhe kollombo u nise per indi e u dale n'amerike...nejse...

Diavolessa

Valoris scriptorum

Atlantida: Nje nga mitet me afashinante qe antiket na kane len.

I pari qe shkroj mbi ishullin Atlantide ishte filozofi grek Platone, ne dy dialoget e tij
" Crizia dhe Timeo". Me pare shkroi sic Dei_jt ndane boten dhe vendet e tyre
me pare foli per Athinen pastaj per Atlantide.

Atlantide nje ishull, teper i pasur me agrume te cilet arrinin deri ne Egjypt e Etruina.
E pasur me gjera natyrale dhe e rrethuar me male..ne te cilet flitet qe jetonin shume elefante.

10 mbreter..Dishepujt e Dio Poseidone ...zoteronin ne ishull.
Pjesa e dyte i ishte dhuruar (Dio del mare) e te tjeret zgjodhen pjeset e tjera ne toke.
Ne ishull jetonte nje vajze e bukur (Cleito) mbi te cilen Zoti u dashurua.
Per ta mbrojtur ktheu fushen ne te cilen jetonte ne nje keshtjelle.
Pasardhesit e Cleito (Atlantidet) krijuan nje qytet. I pari ishte Atlante. .......
Atlantiket , nje kohe te drejte..u kthyen ne njerez
viril e donin te merrinin gjithcka per vete.
Atehere I dei te zemeruar me Atlantidet ishulli u zhduk brenda nje dite dhe nje nate.

Ne ka egzistuar apo jo, kesaj nuk i dihet....?!?!?!

Asnje nga shkrimet e historise antike , nuk permban dicka mbi Atlantide...Ne eshte vetem legjende apo jo...
nuk e di /pf/images/graemlins/smile.gif

Tupac

Primus registratum

ATLANTIDA

Ishte nje legjende.

Eshte nje legjende.

Do te mbetet nje legjende.

Nga ajo pothuajse nuk ka mbetur asgje.

Dhe po te kete mbetur dicka mendohet se eshte 2500 metra nen det dhe nuk ja vlen barra qirane te shkosh aty.

Wii

Grupi i të moçmëve!

ej e dini qe pasi e kane kerkuar ne gati gjysem bote tani mendojne se mund te kete qene toka rreth ishullit te sicilise.ishte nje artikull te NEWTON qe i merrte ne konsiderate te gjithe elementet pershkruese qe kishte dhene plaktoni me duket per atlantiden.se ca thoshte per nje sasi te madhe argjendi dhe per fusha pjellore.per me teper do te mudohem ta sjell me te plote.
imagjinoni po te thone nje dite se altantide eshte ne shqiperi si do te ndiheshim.
edhe ndodh ne jemi pothuajse vend legjende /pf/images/graemlins/laugh.gif

olti

Neo

Sipas pershkrimit te Platonit ne dialogun e tij, Atlantida ishte pertej gjirit te Gjiblartarit, pra i bie ne oqean. Sipas disa llogaritjeve mendohet se vertete ka ekzituar nje kontinent, apo nje ishull shume i madh ne vendin ku sot ndodhen arkipelaget e Azoreve dhe me poshte te San helenes. Per shkaqe natyrore, prej nje levizjeve te menjehershme te pllakave tektonike qe takohen pikerisht ne ate vend, pati shperthime te medha vullkanike, qe sollen fundosjen e kontinentit antik dhe bashke me te ka shkuar nen dete qyteterimi qe supozohet ta kete populluar kete ishull. Mbeshtetesit e teorise per ekzitencen reale te Atlantides, mendojne se disa banore te ishullit te permbytur u arriten te shperngulen dhe me pas u shperndane neper bote. Disa shkuan ne kontinentin Amerikan dhe themeluan qyteterimet Acteke, Maja etj.

Disa udhetuan me pak duke u vendosur ne ishujt britanike, duke krijuar qytetrimet kelte, te tjeret ne mesdhe dhe prej aty krijuan qytetrimet e Mesapotamise, Egjiptit, Egjeut dhe ato te Italise. Keto jane thjeshte hipoteza. POR kerkimet arkeologjike kane hedhur katerciperisht poshte idene e nje origjine te perbashket te djepeve te qyteterimit. Sipas studimeve secili qyteterim ka pasur nje zhvillim gradual dhe te pavarur (relativisht per ato te Europes, Azise dhe Afrike dhe teresisht te pavarur per ato te Amerikave) Prandaj dhe un' mbeshtes idene se Atlantida mund te jete vetem nje legjende. Me e shumta qe mund te mbeshtes, eshte ekzistenca reale e ketij ishulli dhe mbytjen e tij, por dhe ai nuk mund te kete qene tjeter, vecse nje nga djepet e qyteterimit, por kurresesi nje superqyteterim nga i cili rrodhen te tjeret. Kohet e fundit diku ne brigjet e Okinauas (Japoni) jane gjetur nen det disa rrenoja qyteti. Japonezet menjehere deklaruan se mund te kane gjetur Atlantiden. Pra shume koklavitur kjo pune /pf/images/graemlins/wink.gif

gentilushi

Primus registratum

Atlantida ka ekzistuar diku mes brigjeve te Afrikes dhe Gjirit te meksikes.

Ata ishin shume te zhvilluar