0 registered
and 39 anonymous users online.
|
|
6802 Members
70 Forums
17321 Topics
964911 Posts
Max Online: 371 @ 10/24/07 11:59 PM
|
|
|
#851366 - 05/04/06 10:20 PM
Re: Televizore Plasma, LCD - CRT..
[Re: MLK]
|
Blendi
anetar aktiv
Registered: 11/02/02
Loc: Massachusetts
|
Qe te dyja, Plasma dhe LCD (Liquid Crystal Display) heret apo vone do ta gjejne veten si peshku jashte ujit. Shkaku kryesor per kete eshte bere teknologjia e re, dhe me e mire e zhvilluar nga "Texas Instruments" qe njihet si DLP (Digital Light Processing).
Ka disa probleme themelore me Plasmat dhe LCD. E para, Plasma eshte teknologji e paperfeksionuar, pixelat ne Plasma shpesh digjen dhe mbeten si pika te zeza ne ekran. jetegjatesia e nje Plasma eshte diku tek 6-8 vjet, dhe pastaj ka nje renie te dukshme te cilesise se figures.
Nga ana tjeter LCD nuk kane kontrast te mjaftueshem dhe e zeza nuk eshte e zeze e vertete por nje gri e erret.
Per nga cilesia e pamjes asnjera nga keto nuk arrin cilesine e modeleve CRT (Cathode Ray Tube). ne pasma dhe LCD kur figura leviz teper shpejt (Formula1 psh) vihet re nje pikselim (thyerje) e figures qe nuk ndodh ne modelet CRT.
Avantazhi i tyre me i madh eshte sigurisht estetik, varja ne mur etj etj i bejne te kerkueshem, grate po i preferojne shume se fundi dhe prodhuesit kane nxjerre shume modele teper fine pikerisht per te terhequr vemendjen e grave pasi dihet qe per vendime si keto burrat do keshillohen me grate, dhe ne shumicen e rasteve do bejne si u thone ato! 
Nuk e di per Europen por ne SHBA tashme shohim HDTV (High Definition TV), qe eshte me format te gjere 14:9 dhe jo me formatin tradicional 4:3. Une kam HDTV Mitsubishi Diamod Series, 48 polē CRT (ne figure), dhe figura eshte te pakten 5 here me qarte, te jep sensacionin e "te qenit atje" kur shikon pamjet ne TV.
Edited by Blendi (05/04/06 10:37 PM)
|
|
|
|
|
|
#851367 - 05/04/06 11:21 PM
[Re: Blendi]
|
VllazniaFan
anetar i ri
Registered: 03/15/05
Loc: diku
|
Teme interesante, une sa te kthehem ne Shqiperi ne vere kam qef me ble nje televisor Plasma ose LCD dhe do t'isha i interesum per informacione. Cili asht ndryshimi ndermjet Plasma dhe LCD, kam lexu se LCD jane me te mire ne pasterti figuret, por nuk jam thellu ma teper. A ja vlen me e ble apo pritet shpejt ndonje ndryshim teknologjie persa i perket cilesise se figures dhe ma mire me prit edhe pak?
|
|
|
|
#851368 - 05/04/06 11:45 PM
[Re: VllazniaFan]
|
MLK
anetar aktiv
Registered: 01/20/05
Loc: EU
|
Plasma perdoret me teper per ekranet nga 42 inch e siper, LCD nka 50 e poshte. Jetegjatesia e ekraneve plasma eshte rreth 30 mije ore pune, e LCD eshte mbi 30 mije ore. LCD consumon rreth 30% me pak energji elektrike se Plasma. Imazhi te televizoret Plasma i afrohet televizoreve klasike CRT, me kontrast e dritre me te forte se LCD. LCD i afrohen me teper imazhit te ekraneve te kinemase dhe ngjyra me te bukura por kane nje problem me emisonet qe kane zhvendosje te shpejta objektesh si Football filmat me aksione e kjo vjen nga "koha e pergjigjes" qe kane keto ekrane. Aktualisht per ekranet 42 inch "koha e pergjigjes" eshte 8 ms (per 17 inch ka dhe me 2ms). Diēka tjeter me shume rendesi eshte konektika qe kane keta televizore. Qe te shohesh HDTV si thote Blendi, duhet (ne Evrope te pakten) te kesh nje konektike digitale e jo analogjike, pra jo prize skart po DVI ose HDMI. Normalisht HDMI eshte prisa "Skart" e te ardhmes qe do te jete prezente ne ēdo televizor.
Per ata qe jane te durushem e nuk duan te prishin parate qe tani, me pak durim ne fillim te vitit 2007 do te dali teknollogjia e re qe do qesi jashte loje Plasma e LCD, keta tipe TV quhen SED dhe kane qartesine e TV CRT, rezoluzionin Full HDTV, dhe jane te holle si Plasma e LCD. Per meshume informacion hidhni nje sy ketu http://www.hardware.fr/articles/593-1/rencontre-avec-troisieme-type-sed.html
Diēka tjeter, qe te shikosh stacione HDTV (High Definition, televizoret CRT ne pergjithesi kane nje rezolucion 720x526 per DVD, HDTV e ka 1280x 720 linja, ose Full HD qe e ka 1920x1080i ose 1080p) duhet pare nese televizori e ka normen HD ready ose Full HD, perndryshe eshte e kot ta blesh pasi imazhi eshte shume i degraduar dhe nuk mund te perfitosh nga kanalet qe transmetojne ne HD.
|
|
|
|
#851369 - 05/05/06 12:41 AM
|
Blendi
anetar aktiv
Loc: Massachusetts
|
SED duket shume i mire. Sa me afer CRT aq me shume perfeksionohet, eshte gjeniale, por fillimisht duhet te jete shume i shtrenjte perderisa akoma nuk eshte hedhur fare ne treg.
|
|
|
|
|
|
#851370 - 05/05/06 10:36 AM
[Re: Blendi]
|
ados
anetar aktiv
Registered: 10/07/04
Loc: Berlin-tiergarten www.myspace....
|
Mor vellezer ku i dini kaq mire keto gjera..mor amon.. une nje tv te 1992 me telekontroll kam dhe jam "happy".. pastaj ku gjeni kohe te shikoni ate dreq tele.... Nejse..much fun nga ana ime
|
|
|
|
|
|
#851373 - 06/07/06 07:21 PM
|
zog
anetar aktiv
|
nji dhe i imi.
|
|
|
|
|
|
#851374 - 10/10/06 06:31 PM
[Re: zog]
|
Gigo
anetar i AF
Registered: 02/21/03
Loc: U S A
|
Per LCD: problemet e te zezes, gjurmes qe le levizja (dikush permendi makinat e F1) dhe kontrastit jane rregulluar. Une kam nje jvc. Para se ta blija harxhova nje jave duke bere research. Plasma me e mire thuhet qe eshte panasonic. lcd me e mire thuhet te jete nje hitachi qe nuk gjendet ne dyqanet me te mira elektronike por vetem ne ndonje online store (se mbaj mend mire modelin). jvc ka nxjerre lcd te rinj me 1080dpi qe thuhet te jene sh te mire nga te gjitha anet perfshi cmim. Nqs jeni te cmendur per flat panel tv dhe keni pare me harxhu psh te $5000 shikoni Pioneer. Lcd te tjere relativisht te mire po qe s'ja kalojne dot atij hitachit fantazem qe permenda jane sony bravia, samsung (game e gjere lcd tv-sh), sharp aquos, jvc, toshiba dhe philips. Keto info jane te vlefshme per ne usa.
Edited by Gigo (10/10/06 06:36 PM)
|
|
|
|
#981534 - 10/05/07 11:51 AM
|
SkErDi
anetar i AF
Registered: 02/11/04
Loc: Tirane, Kati III, majtas
|
Sony mbetet Sony. Edhe une nje lcd kdl 32" te Sony-t kam.
|
|
|
|
#981790 - 10/06/07 02:32 PM
|
SkErDi
anetar i AF
|
MLK di te me thuash dicka per pjesen Digital TV qe kane keto serite e Sony-t? Shoh qe dalin vetem kanalet pa pagese. Ka ndonje lloj mundesie per nje device per te lexuar karten?
|
|
|
|
#982055 - 10/09/07 11:28 AM
|
SkErDi
anetar i AF
|
MLK, ky SONY qe kam une qenka KDL S2000 dhe sic te thashe, nese shkoj tek Digital TV me dalin ca nga kanalet e DigitAlb te cilat jane pa pagese.
|
|
|
|
Moderator: GuJack20
|
|