6717 Members
69 Forums
17279 Topics
972868 Posts
Max Online: 371 @ 10/24/07 11:59 PM
|
|
|
#77045 - 11/04/02 11:47 AM
Poezi te preferuara
|
Calipso
anetar aktiv
Registered: 11/03/02
Loc: gjume
|
Dy buzė... Dy buzė tė kuqe, dy dėshira tė flakta, qė afshin ma thithėn, gėzimin ma fikėn, si fantazma hikėn ndėr do bota tė larta... Dy buzė si tėpėrgjakta, dy dėshira tė flakta, qė afshin ma thithėn nė buzė kur mu njitėn andjet m'i trazuen, zemrėn ma tėrbuen, trurin ma helmuen e nė fund u mėrguen... Dy buzė tė kuqe, bukuri fatale, tė njė gruaje stėrzane njė pjsė zemre mė nxorne, njė pranverė tė tanė mė morne dhe gėzimin ma vodhne... Ato dy buzė tė kuqe dhe dy lote tė mija qenė shenja tė dhimbjes, kur mė vrau bukuria, kur mė zu dashunia e mė dogji rinia.
Migjeni
|
|
|
|
|
|
#77046 - 11/04/02 11:49 AM
Re: Poezi te preferuara
|
Calipso
anetar aktiv
|
RECITAL' MALSORIT
0, si nuk kam njė grusht tė fortė t'i bij mu nė zemėr malit qė s'bėzanė, ta dij dhe ai se ē'domethanė i dobėt - n'agoni tė pėrdihet si vigan i vramė.
Unė - lugat si hij' e trazueme, trashigimtar i vuejtjes dhe i durimit, endem mbi bark tė malit me ujėn e zgjueme dhe me klithma tė pakėnaqura t'instinktit.
Mali hesht. Edhe pse pėrditė mbi lėkurė tė tij, nė lojė varrimtare, kėrkoj me gjetė njė kafshatė ma tė mirė... Por mė rren shaka, shpresa gėnjeshtare.
Mali hesht - dhe nė heshtje qesh. E unė vuej - dhe nė vuejtje vdes. Po unė, kur? heu! kur kam pėr t'u qesh? Apo ndoshta duhet ma parė tė vdes?
0, si nuk kam njė grusht tė fuqishėm! Malit, qė hesht, mu nė zemėr me ia njesh! Ta shof si dridhet nga grusht' i paligjshėm... E unė tė kėnaqem, tė kėnaqem tu' u qesh.
Migjeni
|
|
|
|
|
|
#77047 - 11/04/02 04:17 PM
|
Calipso
anetar aktiv
|
CMENDINA ME PORTE HAPUR Po ikni, po na lini, duke menduar; "Pergjithmone", Nga ky dhe qe ishte juaji, joni, qe eshte cmendina jone. Cmendina jone e dashur, mallengjyese me kafkat shqyese.
O te cmendurit e mi te shtrenjte, sa ju dua, megjithese kurre s'ju flas, megjithese kurre s'me flisni dhe dot s'ju duroj dhe dot s'me duroni. Por ky eshte rit: ne nuk e shohim ne sy njeri-tjetrin per pa urryer, dhe ky eshte shkak per t'u dashur gjer ne cmendim, duke buzeqeshur ekzaltisht, ndersa ne faqe lotet na rjedhin, lotet.
Bashkevuajtes te mi qe ikni mergueshem, te cmendines sone unikale, me sy te fiksuar pas nje ideje te vetme, oh, vetem pas nje ideje te vetme, qe askurre s'u pa, s'u gjend askund dhe s'di ndonjehere ne ka per t'u gjetur.
Shperndahuni, ikni, tretuni. Vend me vend shtet me shtet... Oh, cfare piskame pisket nga cmendina jone ne oren e vone te perendimit, kur malli e merr per bijte ne Perendim...
C'trishtim! Mure te rrjepur..Mure qe gjithmone kufizojne horizontin per te lene nje qiell pa fund persiper.
Aty pas mesnate denesjet mbarojne, dikush me vete po flet: Sidoqofte shqiptarit, kudo qe te ndodhet, i mjafton marrezia e vet...
|
|
|
|
|
|
#77048 - 11/04/02 04:18 PM
|
Calipso
anetar aktiv
|
MAMA DHE BIJTE
Gjithmone e me ralle te shoh, gjithmone e me teper cuditem si dola nga barku yt dhe ti je ime bije. Sepse je e vogel, mama, e pafajshme dhe lotet i ke te brishte e te rinj.
Ti qe u plake dhe qan si foshnje kur duhet te gezohesh e qe pikellimi te ndjek si urith pikerisht kur liria hap nje shteg. Po ti je e vogel, mama, e pafajshme...
O zot, c'deshi nje njeri si ti ne kete bote te sprovuar... Ti akoma s'ke mesuar te genjesh, e shtrenjte dhe duart i ke si dy bonbone te vogla, te emblat duar, te sheqerta nga lotet e tu.
Mireserdhe mama! Ja shtepia, filaxhani i kafese dhe miresjellja ime te serviret me kujdes, sofostike eshte, megjithate ne mode...
Coje koken, perse qan? Bijte e tu jane rritur tashme- bisha sfiduese, s'i ndjek dot rreziku; ty te duan misheredhimbsur, mama, nuk te harrojne, me mire vdesin, Ke dhe ti ne zemen e tyre nje dritare, nje oval gezimi, drite e shprese, sepse te tute ishin naivet, si kuaj lufte, me syte e medhenj ushqyer me ujera kroi.
I deshe fort, mama, sic dite i deshe, i mallkove fort, mama, sa munde i mallkove, me zerin qe e kishte si varg rruazash nbi gur...
Dikur...e mban mend, mama? Ne shtepi kendoje, ishe e re, e bukur tani e kuptoj. perendimi vdiste i lumtur per ate lloj kenge, dhe syri yt i lumtur per ate lloj kenge, dhe jeta ishte oganike, mama: luanin kalamajte, naivett qe ti i rite me delir horizonti...
Ja ku i ke perballe, te rrahur me jete e me sprove, felligeshtia i ka vrare, por gjakun nuk ua ka sterpikur.
Jane te virgjer, mama, te perdalet e tu, jane te virgjer, lakuriq te pambrojtur, me gjithcka te fituar me dhembe.
Mos i shaj, mama, se ben faj. Mos i truaj. Te kane dashur, mama, te kane dashur. I duaj. (Kurre prindi nuk mund te mberrije dashurine efemijes.)
Kthehu, ece ne vete, mama, mos qaj me. Jane te fundit vjete te tute, ne kete femijeri te dyte mund te ngrohe pak dielli, po t'i teresh syte. Fshiji lotet, mama, jemi dermuar, te buzeqeshesh pak, kjo eshte buke per ne.
O femija im i deshperuar, mekati me i madh i perendise mbi dhe.
Mimoza Ahmeti
|
|
|
|
|
|
#77049 - 11/04/02 04:20 PM
|
Calipso
anetar aktiv
|
APOLOGJIA IME (JETES) ...Marrezi, turp turp dhe mekate per jeten e terbuar se kur me ndal, o gjenerate, qe vuan rruges ndonje nate, me merr per te denuar dhe, me nje ze qe vret, ngahera me pyet: -Ku linde, o i ri? -O jete, linda ne shkreti! -Ku rron dhe ku vete, ne c'dhera e ne c'dete?! -Cudi! C'kerkon prej meje ti
dhe si, o jete, pyet, kurse ne varferi me hodhe kur me gjete te lindur nga skelete pa drite, pa liri? -Njeri! Nga vete, as me thua? -S'e di! Jo, Nuk e di! Po lerme, o jete, c'ke me mua? -Dua ta di, po dua! -Atehere, jete e krisur, per mua mos pyet se qysh ne n'agim kam nisur
te shkel si skllav i shkrete mbi gjurma shprese drite... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . -O mekatar, as faliu ligjes sime, bindu i cmendur enderrtar, s'jeton me shqetesime!... -Mu thell' ne brendesire ku ndjenja rron e lire, ku dhembja dhemb e prekur
nga ligja jote e fuqiplote, ne gjirin tim si hekur, si hekur e celik, qello,qello, o me kamxhik; pa frik' e pa meshire e pa pendim, se mu ne thellesire te shpirtit, ne nje kend, lindi nje shqetesim qe celi varrin tend...
Petro Marko
|
|
|
|
|
|
#77050 - 11/04/02 04:23 PM
|
Calipso
anetar aktiv
|
Koha e pamjaftueshme
S'kam kohe te harroj shume gjera Qe nga mendja ti nxjerr perjete. Per tragjiket e vjeter e shkreptimat Do t'me duhen se paku dy vjet. Dhe ndoshta po aq per Danten, Per frengjishten tok me plazhet po aq, Ndoshta grate do te jem duke fshire Kur muzgu do te afrohet nderkaq.
Si udhetari me peshe te tepert Para avionit qe niset pas pak I ngarkuar rendshem ende Do t'afrohem tek varri humbak.
Nga supet si ta heq kete barre? Ku ta hedh kete peshe, si? Me te s'mund te zbres atje poshte Por as lart dot s'e le kurrsesi.
I menduar gjer ne cast te fundit Nga mosthenia, nga pengu tragjik, Nje shenje ndoshta te pakuptueshme Do t'ju bej te gjitheve e do ik.
Pranvere 1990
Ismail Kadare
|
|
|
|
|
|
#77051 - 11/04/02 04:29 PM
|
Calipso
anetar aktiv
|
Pa ty
Ti ike udhes se pafundme Ku zverdhin druret gjetherenes Mbi gjokse pellgjesh tani tundet I arti medalion i henes. Lejleket iken. Fill pas teje Si stof i keq u zbeh blerimi Dhe ngjajne toka, pylli, reja, Me negativin e nje filmi.
Tani ne fusha shkoj menduar Ku nis te fryje ere e ftohte, Ku ca mullare te gjysmuar Duken qe larg si Don Kishote.
C'te bej, po them me vehten time, Ne kete ore te vone te muzgut, Ku qerrja baltave ben shkrime. Te lashta sa te Gjon Buzukut?
Do te shkoj te ulem permbi pellgjet, Te pi ne gjunje duke rene, Ne gryke e di qe do te me ngelet I ftohte medalioni i henes.
I.Kadare
|
|
|
|
|
|
#77052 - 11/04/02 04:34 PM
|
Calipso
anetar aktiv
|
Laokoonti
Me shihni tek mbytem nga gjarperinjte ne muze te Luvrit ne Madrid , ne Nju-jork Para syve tuaj e aparate turistesh. qindra vjet kam qe vuaj nga qe sflas dot Si te flas? A mundet nje nofull mermeri te levize nje grime, te korrigjoje dicka? vini re syte e mi, te zgavrat e thella nje enigme, si amebe te thare atje ka.
Nje te fshehte te madhe ndrydh brenda gjoksit para syve tuaj, ne Paris, ne Madrid. Ah, do te doja dyfish te m'i shtonit, vec sekretin e madh te shkarkoja nje dite.
Tek me vini rrotull, une them me vete kaq te verber te jeni sa te mos te ndjeni kete, qe ky ngerc e ky ankth ne qenien time s'eshte nga gjarperinjte, por nga nje tjeter gje?
Mijera here ne mijera net e dite te verteten e frikshme perseris pa pushim. Me shpresen e marre se nga kjo perseritje ndoshta mermeri peson nje ndryshim.
Po s'nderron ai kurre. Art i skulptures genjeshtren mbi te ka ngrire pergjithnje. I mberthyer ne deshmine e saj te rreme, te verteten kujtoj e qaj per te.
Si cdo gje e tmerrshme eshte i thjeshte sekreti, qe brenda boshlleku i gjoksit mban. Afroni, pra, kokat te degjoni te verteten, mua s'me mbyten gjarperinjte por trojanet me vrane.
O, sikur te mundja gjithcka te tregoja. Si do te ngrinit para meje si gur, por une i denuar mes rropames suaj moskokecarese monologun te thurr.
Ju e dini se perpara Trojes ahere, kali i drunjte, dhurata e grekeve u shfaq. Ky kale ne dy grupe i ndau trojanet: ta pranonin ate, ose ta flaknin sakaq. Pajtim me armikun, ulerinin tradhtaret mjaft me me lufte, zjarr edhe helm. Erdhi koha qe shpatat ti kthejme ne parmenda armiqte ne miq erdh koha te kthejme.
Ne mbledhje te gjate "pro" dhe "kundra" kalit, une "kundra", kryesova me terbim. Dhe juve ju kam thene ahere se hyjnite gjarperinjte me derguan si ndeshkim.
C'perralla kalamajsh, c'trillim per budallenjte une gjarperinjte do t'i mbrapsja me nje shkelm. Po c'ti bej fushates se tradhtareve kunder meje shantazheve,letrave anonime plot helm.
Dite e nate e me jave polemika vazhdonte, nga shtresat e mesme e gjer lart ne qeveri. Ishte vjeshte. Nen qiellin e hirnosur me ere kali i drunjte perjashta priste ne shi.
Ate kale une i pari e kisha goditur, ndaj, e dija, kete s'do te ma falnin perjete. Me ne fund "vije e bute" fitoi mbi te "ashpren", dhe ne "kokefortet" na vune ne arrest.
Ne burg, me goten e ujit, ne mesnate helmin na dhane ata te pijme ata qe ulerinin kunder dhunes e shpates Qe dinin te kafshonin tamam si gjarperinjte.
Ne mengjez qe pagdhire ne breg te detit ma hodhen kufomen drejt mbi zhavor. Rapsodet anembane perhapen versionin fals te gjarperinjve hyjnore.
Ky ishte mbarimi i polemikes per kalin, ju e dini me Trojen se c'ndodhi pastaj. Tre mije vjet rrjesht, nga muzeu ne muzera, une hamalli i mermerte, genjeshtren mbaj.
Tre mije vjet...Akoma zjarret e Trojes si floknaje e kuqe me rrine ne sy. Po me i tmerrshem se zjarret, kumet e vomet ishte fundi fare, kur u be qetesi.
Troje e braktisur. Germadhe. Hi i ftohte; dhe poshte ne te vdekurit shtrire rresht. Dhe papritur, ne muzg siper tokes se mardhur u ndje dicka qe ate cante permes.
C'ish kjo gervime keshtu, kjo jehone? Vume veshin. Kuptuam. greket e ligj permbi qendren e qytetit me parmende leronin per te thene se Troja perjete vdiq.
Ja me ne fund dhe parmenda e tyre. Ah, plugu i saj si na cante me dysh! Nga tradhetia e Trojes, nga gjithe dhembjet, ky kafshimi i parmendes me i hidhur ish.
T'i kthejme shpatat me ne fund ne parmenda. Keshtu therritnin atehere ata. Midis fjaleve tuaja, si mallkim, si gjeme veshet me kapen edhe kete hata.
Me kane lodhur me shume, besomeni, ca fjale, se kjo peshe e neveritshme gjarperinjsh. Ju, qe gjer ne hene kini shkuar, si valle s'depertoni dot deri ne gjoksin tim?
Gumezhina juaj si zhaurime deti me vjen nga cdo ane me perplaset ne vesh, nga copera bisedash shumegjuheshe rreth meje shqetesimet e medha te botes marr vesh.
Degjoj emra shtetesh te reja qe kane dale, emra kombesh e popujsh te rinj degjoj, vec ai, i vjetri, i tmerrshmi kale, ashtu si ahere ka mbetur njelloj.
Prej potkonjve te tij une rreqethem akoma dhe keshtu ne mermer i mbrojtur sic jam, kurse ju, te panjohurit, ju prej mishi dhe kocke vertiteni mosperfilles nga salla ne salle.
Vertiteni, flisni per teatrin e per plazhet, per gjithfare motoresh e gjithfare qeverish, pa ju shkuar mendja qe ai mund te shfaqet ne nje dite te rendomte, nje mengjes me shi.
Ashtu si ahere... po mjaft, u lodha. Nga vertitja juaj po me erren syte, nga rropama juaj veshet me gjemojne ne muze te Londres ne Luver e Madrid,
ne pafshi ndonje dite te behem copera, nga marazi, sic thone, te plas, t'ia bej "krak" jo kujtimet e Trojes, as gjarperinjte monstra, por indiferenca juaj do te behet shkak.
I.Kadare
|
|
|
|
|
|
#77053 - 11/04/02 04:40 PM
|
Calipso
anetar aktiv
|
Dashuria-Cajupi F
E mban mėnd, moj Marė, dashurin' e parė? Njeri nuk e gjegji, se jeshmė te vegji.
Unė pa ty s'rrojė, vij' e tė kėrkojė; tl pa mua s'rroje, vij' e me kėrkoje.
Nė lule me erė putheshim ngahere, dhe si burr' e grua losnim nėnė ftua.
Njė ditė, tė dyza losnim mbylla-syza: U fshyem pa dukur Cinė tė besoj taninė, perėndin' a dashurinė? Perėndi nė kėte jetė ėshtė dashuria vetė.
------ Bukuria jote, leshėrat e tua posi pėndė korbi, tė gjata mbi thua,ballėtė si diell, faqetė si mollė,qafa jot' e gjatė, mesi yt i hollė,sisėtė si shegė, dhėmbėt si thėlpėnjė,buzėt si burbuqe, sytė si gėshtėnjė, dora si dėborė, fjala jote mjaltė, kurmi yt i derdhur, shtati yt i naltė; gjithė mė kėnaqin, tė tėra t'i dua, po zėmėra jote u bė gur pėr mua!
-----
Pika-pika bie shiu dhe dėbora flokė-flokė, vetėtin e fryn veriu, breshėri kėrcet mi tokė!
Le tė fryjė er' e ftohtė, s'ka ē'mė bėn dimėri mua: Dashuria mė mban ngrohtė, se pushtoj atė qė dua.
Kur fryn era me tallas, kur bie dėbor' e shi, sa flė njeriu me gas, kur ka mikenė nė gji!
|
|
|
|
|
|
#77054 - 11/04/02 04:41 PM
|
Calipso
anetar aktiv
|
DĖSHIRA
Zot! Sot Jam, Kam, Shoh, Njoh, Rronj, Shkonj; Kam gas Dhe flas E them Tė kem Ditė, Dritė, Jetė, Vetė, Ah, dua, Qė thua, Tė mos vdes, Po tė mbes Pėrjetė Tė ketė Shpirti im Pa mundim Shėndenė Tė jenė Me mua Sa dua. Sonte jam gjall', E jam mirė, Po kam dhe mall E dėshirė, Zot i vėrtetė I gjithėsisė! Tė rronj pėrjetė Ndaj njerėzisė! Ti ke nė dorė, Ēdo gjė qė tė duash; Nukė je i gjorė, Arrin qė tė thuash; Pa bėhenė gjithė ē'dua, Po tė mė dėgjosh mua, Le tė bėhetė thua, Dhe gjithė janė bėrė! Atė qė thua ti vetė, Zot i math e i vėrtetė! Ajo bėnetė nė jetė, Edhe mbaronet' e tėrė! Ti epi jetė njerėzisė, Shto e beko dhe bagėtinė, Se ti je Zot' i gjithėsisė, Nė dorėz' e ke mirėsinė Njerėzis' epi jetė tė gjatė, Mundimet fare nga jeta ngreji, Djepinė shkret' e lugėnė thatė Mos e shih kurrė, po mbushur leri. Fal Dhe ep Gjithė ē'ke Nga tė mirat, E tė pėshtirat Hidhi kėtje, A vari mė ndonjė grep, A mbuloji mė ndonjė mal, E lėrė vetėm mirėsitė, Fal edhe dritė e jet' e ditė Le tė prėhet gjithė njerėzija E tė mos ketė kurrė tė kėqija; Ligėsitė, djallėzitė e marrėzitė Le tė mos rrojnė paskėtaj edhe njė ditė Veē mirėsija nė kėtė jetė tė mbretėronjė, Urdhėri yt, puna jote, Zotth' i math e i vėrtetė, E vėrteta le tė rronjė, gėnjeshtra le tė pushonjė Bėj si tė duash, ē'tė them unė Zot i vėrtetė? Ti e di vetė!
Naim Frasheri
|
|
|
|
|
|
#77055 - 11/04/02 04:43 PM
|
Calipso
anetar aktiv
|
NĖ DASHTĖ ZOTI
Nastradini ish qetuar Dhe po rrij duke mejtuar; Po pėrnjėherė u xgjua, Sė shoqes i tha: "O grua, Nesėrė jam pėr nė veshtė, Se s'kam vatur kėtė vjeshtė, Sindėkur vinja qėmoti." Plaka tha : "Nė dashtė zoti." Nastradini i tha : "Unė S'e kėllas zotnė nė punė, { s'e kėllas -- s'e fus } E shoh vetė punėn time, E nuk e vė nėr mundime, Qė tė doj' a tė mos dojė, Se nukė mė flet me gojė." Kėshtu the, o jetėgjatė! Papo u ngrite me natė, More shportat e gomarė, Po s'tė vate udha mbarė! Pėr rrush del njeriu i mjerė E sjell shkarpa shumė herė. Gjithė bota po punonin E udhėtė po ndrejtonin. Nastradinė kur e panė, E zun' e mė nuk e lanė: Gjithė ditėn gur' i gjori Mbajti edhe pagė s'mori. I kėputur, i drobitur, I lodhur, i kahėnitur, Natėn nė t'errėt u kthye, Me pluhurė mbi qyrdye! Erth mė der' e trokėlliti, E shoqja nga shkalla xbriti, Tha : "Kush ėsht' aty mė derė?" Pa tha Nastradin' i mjerė: "Nė dashtė zoti, jam unė, Qė vajē' e s'bėra dot punė!" Pa mė nesėret njė fqinjė, Q'ish i varfėr e pa linjė, Erth e i kėrkoi gomarrė, Duke thėnė ca mė parė: "Jemi pa buk' e pa ngrėnė, Nė mulli drithė kam shpėnė, Gjer mė tani ėshtė bluar, Po s'kam kafsh', o i uruar." Nastradini, pa mejtuar, Tha : "Pėr dru e kam dėrguar, Ka vaturė qė me natė, I varfėri veshgjatė." Ajy tha "e kam dėrguar", Gomari palli nė quar! Fqinja tha : "Pse mė gėnjeni, Tė drejtėnė s'ma rrėfeni? Ja se ku pėllet gomari, Qysh e ka marė druvari!" Nastradini tha : "S'kam parė Kshu, tė besojnė gomarė! Me fjalėn time s'je nginjur, Qė jam sot plak e i thinjur, Po dėgjon gomarrė ē'thotė, Q'ėshtė pa mėnt e flet kotė. Njeriu qė dėgjon gomarrė, S'e ka punėn mbroth e mbarė." Kėshtu tha, po tė vėrtetėn E thosh gomari, tė shkretėn. N.Frasheri
|
|
|
|
|
|
#77056 - 11/04/02 04:44 PM
|
Calipso
anetar aktiv
|
Enderr e prere
1. Mos vdis, se pas shirave aren e mbushi bari, Ka rene ne ullishte mize e ullirit. Hardhia duhet sperkatur shpejt me gurkali Dhe ende s'ka dale nga plisi kercelli i misrit Ne enderronim te benim nje anije, Kurkush s'e mendonte me c'dru do ta ngrinim, Kishim ndermend ta ndertonim me dege hardhie Dhe vela ti vinim.
Bodrumet e saj t'i mbushnim me poce me vere Dhe te lundronim ne ishujt e Havajes; Ta pinim veren me vajzat e ishujve ne Belvedere, Zezaku te bente fresk me fleten e palmes.
2. Mos vdis se kalit i ra ne vrapim nje patkua Dhe nisi ta ngreje nga dhimbja kemben e pare; Kerkojme patkonj e s'na jep njeri hua, S'e gjejme as nallbanin e marre.
Ne enderronim te shkonim ne hipodrome, ne vende te lumtura ku munden me kuaj, Tani dhe kali calon e s'na ha as barin e njome; me sy si gota na sheh si te huaj...
3. Mos vdis, se dielli ne oborr e ka shtruar sofren e madhe Dhe presim te vijne vajzat te gjitha, Te gjitha ato qe ti u thoshje "sorkadheve", Kur grisnin fustanet ne driza.
4. Mos vdis ne dhomen e heshtur i shtrire Eshte turp kaq shpejt te rrish e te vdesesh! Ne enderronim nje vdekje me te mire: Duke vdekur, fytyrat tona ti shihnim ne piken e veses.
Dritero Agolli
|
|
|
|
|
|
#77057 - 11/04/02 04:45 PM
|
Calipso
anetar aktiv
|
KUR TE JESH MERZITUR SHUME Ketu s' do te jem, do jem larguar; Ne toke i tretur si te tjeret, Ne kafenene e preferuar Nuk do me shohin kamarieret.
Dhe neper udhet ku kam ecur, S'do ndihet kolla ime e thate, Mbi varrin tim do te rrije i heshtur Nje qiparis si murg i ngrate.
Ti do trishtohesh atehere, Se s'do me kesh ne dhome gjalle, Dhe, kur ne xham te fryje ere, Do qash me eren dalengadale.
Po kur te jesh merzitur shume. Ne raft te librave kerkome, Atje do te jem i fshehur une, Ne ndonje varg a ndonje shkronje
Mjafton qe librin pak ta heqesh Dhe une do zbres, do vij pas teje; Ti si dikur me mall do qeshesh, Si nje blerim pas nje rrekeje.
D.Agolli
|
|
|
|
|
|
#77058 - 11/04/02 04:45 PM
|
Calipso
anetar aktiv
|
KUR NJE MENGJES
Do te jete mengjes e une do te vi patjeter. Mbi xhaketen time do te kene rene petale Nga lulet e kumbulles se vjeter, Nga lulet e thanes se tharet.
Ahere ti s'do te jesh zgjuar akoma. Une do te them emrin tend ne xhame Dhe do te vershellej te dashuren kengen tone: "Ti cele heret, moj bajame!"
Do vershellej ngadale-ngadale E s'do prish gjumin tend te bukur. Do bien mbi mua petale E do ulet ne sup nje flutur...
E, kur syte te hapesh, do te shohesh Romantikun e perjetshem ne xhame Dhe kengen e dashur do njohesh: "Ti cele heret, moj bajame!"
Agolli
|
|
|
|
|
|
#77059 - 11/04/02 04:47 PM
|
Calipso
anetar aktiv
|
BALADĖ QYTETSE Mbramė qiella dhe hyjt e vramė njė ngjarje tė trishtueme panė: Hije... jo! - por njė grue me ftyrė tė zbetė edhe me sy tė zez si jeta e saj, me buzėn tė vyshkuna nė vaj, me plagė nė gjoks e stolisun me veshje dhe me shpirt tė grisun, me hije grueje, njė kens kėso bote, njė fantom uje vallzonte valle nė rrugė tė madhe. Dy hapa para, dy hapa mbrapa me kambė tė zbathun, me zemėr tė plasun. Dy hapa djathtas, dy hapa majtas, me flokė tė thime, me ndjesi tė ngrime. (Dikur, kur gjit' e saj me kreni shpėrtheheshin n'aromė, kur ish e njomė - atėherė e dashunojshin shum zotni. E sot?) Jeta e saj asht kjo vall' e ēmendun nė rrugat e qytetit tonė, njė jetėn e fikun, njė jetė e shterun, shpin i molisun, zemėr e therun, njė za vorri, njė jehonė qė vallzon natėn vonė nėpėr rrugat e qytetit tonė. Migjeni
|
|
|
|
|
|
#77060 - 11/04/02 04:48 PM
|
Calipso
anetar aktiv
|
MELODI E KĖPUTUN Melodi e kėputun - lot i kjartė nga syni i njė grues sė dashun... andje e pėrplasun, xhevahir i tretun, njė andėrr e shkelun, buzė e paputhun nė melodin e kėputun. Nga vaji i heshtun shkunden supat e zhveshun, verbojnė nga zbardhimi... e ther, ther hidhnimi pėr ēasteet e rrėshqitun, pėr fatin e ikun, pėr gėzimin e humbun nė melodin e kėputun. Brrylat ndėr gjujė tė mpshtetun, ftyrė nė shplakė e fundosun: Qan grueja e pikllueme me zemėr tė piskueme (njė kitarė e gjymtun, za kange i mbytun nė buzė nga dhimb' e puthun nė melodin e kėputun). Hesht njeriu pran grues qė qan e turpnueme... syni i venitet nė tė loti vėrvitet, diēka nxjerr nga xhepi grues ia lė - dhe sė shpejti e len gruen e humbun nė melodin e kėputun. Por kur vjen ndoj tjetėr, epshi kapėrthehet, gjaqet turbullohen, pėrzihen, pėrvlohen, ēohen peshė, tėrbohen ... e vetėm ndėgjohen ahtėt e molisun nė melodin e grisun. Migjeni
|
|
|
|
|
|
#77061 - 11/04/02 04:56 PM
|
Calipso
anetar aktiv
|
Ata me paten munduar dhe zemeruar sa s'ka. Disa me dashurine e tyre me urrejtjen e tyre disa.
Dhe shpirtin ma paten helmuar me dhane vrer te pi,ata. Disa me dashurine e tyre me urrejtjen e tyre disa.
Por ai qe shume e me shume, me mundoi,zemeroi e trishtoi, ai s'me urreu kurre, dhe kurre s'me dashuroi.
Hajnrih Hajne
|
|
|
|
|
|
#77064 - 11/06/02 11:46 AM
|
Calipso
anetar aktiv
|
Paris at night
Tri shkrepse te ndezura , nje nga nje ne erresire E para per te pare fytyren tende, e dyta per te pare syte e tu, e fundit per te pare gojen tende dhe tere nata per te mi kujtuar perseri duke te te shtrenguar ne krahet e mi
Zh.Prevert
|
|
|
|
|
|
Moderator: Mirror
|
| Artikujt me te fundit: | | | Djemtė babysitterJanė tė rinj, tė pėrkushtuar, sportivė dhe tė palodhshėm. I ushqejnė, ... | | |
|
|
|