Receta Gatimi Shqiptare

Diskutime tek 'Kuzhina dhe receta gatimi' filluar nga TEDI, 4 Nov 2002.

  1. Anana

    Anana Primus registratum

    Re: Receta Gatimi Shqiptare

    Qyqa si mami im kjo. :lol:

    E di qe s'e ke keq ti...s'di hic me kursy per kshu gjerash :smash: , po jam mesuar tani. Bej si bej...
     
  2. moonlight

    moonlight Primus registratum

    Re: Receta Gatimi Shqiptare

    Ma thote dikush si behet pasticja, ju lutem?! :confused:
     
  3. Anana

    Anana Primus registratum

    Re: Receta Gatimi Shqiptare

    Uaa c'na kujtove pastice...Sa te mire e ben tezja ime ate...

    S'e di si behet, vetem qe ma kujtove. A qe s'e kam tezen ne Tirane te me bente nje cike pastice kur te shkoj.
     
  4. Kordelja

    Kordelja Valoris scriptorum

    Re: Receta Gatimi Shqiptare

    Driteheneza pasticja behet ne dy menyra, ne ate klasiken sic e benin mamat tona dhe me beshamel.Une po te jap ate receten e asaj te tjeshtes /pf/images/graemlins/smile.gif .

    Merr 500 Gr makarona te qe mund te jene spageti te thjeshta, ose edhe nga ato pak me te trasha me vrime ne mes, do t'i ziesh sic zihen normalisht kur gatuhen por te mos i lesh te behen, pra do i besh gjysem te ziera, kulloji dhe leri ne kullesen e makaronave.

    Nderkohe merr 1 L qumesht dhe ne te hidh 4-6 kokrra veze dhe nja 1/2 kg djathe te bardhe te therrmuar mire (therrmoje me duar), preferohet djathe me shije te forte dhe madje i kripur si djathe deleje apo edhe djathe lope po nga ai i forti.Keto te gjitha perzieji mire e mire bashke, nderkohe qe i perzien shtoji dhe ca gjalpe, le te themi rreth 200 gr.(nga masat une s'marr vesh fare se i bej me sy :confused: :rolleyes: ).

    Merr nje tepsi me madhesi mesatare dhe lyeje fundin me gjalpe me nje furrce apo nese jo, merr ca copa hidhi ne tepsi lere te shkrije pakez ne furren qe po ngrohet dhe pastaj rrotulloje tepsine derisa te lyhet tere siperfaqja e saj.Kujdes mos digjesh /pf/images/graemlins/smile.gif

    Aty ne tepsi hidh makaronat dhe me pas masen me qumesht, veze e djathe.Shperndaji ne menyre te njetrajtshme ne gjithe siperfaqen e tepsise, futi ne furre dhe me zjarr 200G leri te piqet derisa te krijohet ajo cipa e kuqe dhe me pas hiqe nga furra.

    Kujdes, mos e prit pasticen para se te ftohet /pf/images/graemlins/smile.gif

    Te befte mire /pf/images/graemlins/smile.gif

    P.s.Ka dhe menyre te tjera per te bere pasticen qofte edhe me kima, po te doni ua them me vone pasi te keni bere kete. /pf/images/graemlins/smile.gif
     
    Ermiraal likes this.
  5. gezim lame

    gezim lame Primus registratum

    Re: Receta Gatimi Shqiptare

    kordele vetem per gjalpin icik si shume mu duk...
    jo per gje po do na besh me skleroze pa u plak tamam... /pf/images/graemlins/laugh.gif
     
  6. AnaBlue

    AnaBlue Forumium maestatis

    Re: Receta Gatimi Shqiptare

    Une e bej shume me thjeshte pasticon. Ziej makaronat sic tha dhe Kordelja, i hedh ne tave, pastaj shtoj 2-3 veze dhe djathe te bardhe. I perziej bashke dhe ne fund i hedh qumesht derisa te arrije pothuaj me nivelin e makaronave por pa i mbuluar. I hedh nje shtrese mozzarella te grire siper dhe e ve ne furre. Behet shume shpejt dhe eshte e lehte. /pf/images/graemlins/smile.gif
     
  7. moonlight

    moonlight Primus registratum

    Re: Receta Gatimi Shqiptare

    Kordele, rrofsh kinge! /pf/images/graemlins/smile.gif
    Anablue, po parmesan a bon t'ia hedhesh siper (se vec kshu kam) apo s'shkon?!; per 'bushjen' kam ble feta.
    ...Mezi po pres te maroj punen e t'shkoj t'bej pastice yummy /pf/images/graemlins/laugh.gif
     
  8. Diavolessa

    Diavolessa Valoris scriptorum

    Re: Receta Gatimi Shqiptare

    Si behen dollmat? Jane gjethet e rrushit ende te mira. Na tregoni si behen pls. Flmnd.
     
  9. Kordelja

    Kordelja Valoris scriptorum

    Re: Receta Gatimi Shqiptare

    Anablue nuk e coka qumshtin dem psh si puna ime /pf/images/graemlins/laugh.gif

    ximi, jam imun una se pa gjalp nuku me punojne ingranazhet :rolleyes: ...nejse thashe qe nuk di masa se e bej cdo gje me sy.

    Driteheneza, behet me parmixhano dhe behet e mire, une te kam treguar receten klasike shqiptare, thashe qe ka disa versione per t'u bere.Me thuaj si te doli mi yummy yummy apo llaçi llaçi /pf/images/graemlins/laugh.gif

    Dollmate apo sarmate me mire ....

    Merren gjethet e rrushit dhe sic jane te palosura njera mbi tjetren zihen ne nje ene me uje me pakez fare kripe per rreth 15 min le te themi.Me pas nxirrini dhe lerini ne kullojne ne nje kullese.

    Dolmat behen me ose pa mish te grire, une preferoj ato pa mish te grire ne fakt, tani une po e ve receten dhe per mishin bejeni sipas deshires.

    Ne nje tenxhere hidhni vaj ulliri (mos harroni vaji ullirit eshte me i miri per gatimin e recetave te ballkanit) dhe hidhni qepe te grire me pare holle fare, le te themi 4 kokrra qepe te madhesise se zakonshme.Skuqini si zakonisht dhe shtoni pak kripe, kripa ndihmon qepen te shkrije me mire, kush i do me mish te grire shton edhe 250 Gr mish te grire ne momentin e skuqjes, me pas merren disa kokrra domate (pak domate pasi nuk duhet te dominoje le te themi dy kokrra domate madhesi mesatare ose edhe tre) dhe i grijme holle fare dhe ia shtojme mases qe po skuqet (domateve hiquni lekuren me pare).Me pas marrim dy tufa majdanoz dhe dy tufa koper (keto jane shija e japrakut ne fakt) dhe i grijme imet dhe ia shtojme mases, nderkohe ulim zjarrin ku po gatuajme dhe marrim dhe oriz dhe e shtojme ne masen qe po skuqet ne zjarrmine minimale.Orizin shtojeni sipas deshires por une me grushta hedh nja 3-4 le te themi.E perziejme masen shtojme pak piper te zi dhe ndalojme kavurdisjen.

    Nderkohe marrim nje tenxhere te gjere, zgjidhni nje tenxhere me kapak te qelqte qe te kontrolloni me mire zierjen pa pasur nevoje ta hapni kapakun.Hidhni pak vaj ulliri ne fund te saj dhe mbi te vini nje shtrese me gjethe rrushi te shtrira mbi njera tjetren ,le te themi nja dy-tre shtresa gjethe.Nderkohe merrni kete tenxheren me te brendshmen e dollmave te pregatitur, ate enen me gjethe rrushi dhe ate ku do behet zierja dhe uluni ne shesh apo ne tavoline se dun 1 sahat me u mbledh ato dreqe dollmashe dhe te del shpirti ne kome se mblidh e mblidh nuku mbarojne kurre /pf/images/graemlins/laugh.gif , me duket se e ka fajin urizi qe kom hudh shume /pf/images/graemlins/laugh.gif .

    Mire ulemi, marrim nje gjethe rrushi dhe mu ne mes te saj me maje luge hedhim nje mase nga e brendshmja e pregatitur sa gjysem luge le te themi (luge gjelle, nese i doni te medha edhe nje luge te mbushur jo me maje.E palosim gjethen nga ana e bishtit nje here nja dy gisht me pas palosim anesoret dhe ne fund pjesen e majes se gjethes.Mbeshtjellja mund te behet ne menyre katrore, kubi dmth, ose ne forme te rrumbullaket si cilinder, qe eshte dhe me e kendshme.Kujdes te perdorni te njejten mase per te gjitha qe te dalin e njejta forme e te jene edhe te kendshme estetikisht.

    E keshtu mbeshtill e mbeshtill per nja dy ore te mira deri sa te mbaroje gjella e gjitha /pf/images/graemlins/laugh.gif .Vendosini me kujdes mbi njera tjetren ne tenxheren ku do ziejne dhe kur te keni mbaruar vendosi disa shtresa me gjethe te tjera rrushi mbi dollmate.Me pas vini nje peshe mbi to qe t'i ruaje gjate zierjes te mos shprishen format, le te themi nje pjate te rende apo ndonje nga ato pllocat e gurit qe perdorni per te bere turshi (nese beni /pf/images/graemlins/laugh.gif ), nje pjate mjafton.Me pas mbulojini me uje deri ne nivelin qe kane zene ne tenxhere dhe zijeni me zjarr te avashte derisa te avulloje uji qe i keni hedhur.Kur te jeni siguruar qe uji ka avulluar, provoni te hapni nje prej tyre dhe ta shihni nese ka zier.Une keshilloj qe ta lini tenxheren te mbyllur pasi avulli i mbetur nga zierja eshte mjaftushem per ta bere orizin te jete i zier sac duhet.

    Seviren te ftohta.

    Auuuu u lodha.

    U befshin mire /pf/images/graemlins/smile.gif
     
  10. gezim lame

    gezim lame Primus registratum

    Re: Receta Gatimi Shqiptare

    ahhhhhh sarma me gjethe rrushi(japrak) eshte nje nga me te preferuarat e mia, ngaqe s'jam shume "mishngrenes" ne shtepi preferohej te behej pak si model "vegjetarian... /pf/images/graemlins/tongue.gif

    Kjo besoj se do te pelqente edhe ty kordele meqe s'e preferoke me mish te grire....

    rregulla 1 eshte qe gjethet e rrushit te jene te sezonit prill-maj se ne ate kohe jane shume te holla dhe "damaret" s'jane te forte....(zakonisht ne shtepi ruanin gjethe nga pranvera per vitin)

    per perzierjen per te mbushur perdorej,
    llabode, spinaq, pazi,(e di do thoni se jane gati te njejte po shijon shume ne te ngrene), qepet vetem te njoma, oriz dhe patjeter koper....
    mos harrova nanezhik sic i thone ne tirane ose nanice(kete besoj e kupton paperina), kjo ka shume rendesi...

    fillohet me kavardisjen e qepes dhe shtohet orizi ku shtohen pjeset e tjera te grira.... per ngjyre shtohej gjithnje salce specash te kuq made in home.. /pf/images/graemlins/tongue.gif

    tek pergatitja e kokrave ka rendesi shume lidhja se perdhryshe kokrat mund te prishen.....

    edhe kur te nxirren ne pjate duhet te pritet deri sa te ftohet per te lejuar kokrat te ngurtesohen.....


    tek ky model s'e kam preferuar asnjehere domaten po fare mire mund te vendoset mishi i grire....

    pas nja 4 ore pune do vetem nja 10-15 min per tu ngrene..... /pf/images/graemlins/tongue.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

    Paperina blej te gatshme me mire(une kendej psh kam gjet turke ose greke) megjithese s'krahasohen me te bera vete do te lodhin shume ne pergatitje...
     
    Ermiraal likes this.
  11. Kordelja

    Kordelja Valoris scriptorum

    Re: Receta Gatimi Shqiptare

    Edhe ti gatu mer /pf/images/graemlins/tongue.gif me paske konkurru pale s'ke faj ti jo /pf/images/graemlins/tongue.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

    Cuno una s'e komplikova hic leje ta nis ta tregoj receten turke /pf/images/graemlins/tongue.gif mos i kompliko gjonat tashi, labot ka 100 vjet qe s'kom pa mo me sy plus per spinaq nuku kam nigju kurre qe i hidhet japrakut, te gatshme ka edhe gjethe pervec se japrak dhe sa per kohen e gatimit ke te drejte, ndaj dhe une kam thone qe ma mire me u ul n'shesh me i meshtjell /pf/images/graemlins/tongue.gif
     
  12. gezim lame

    gezim lame Primus registratum

    Re: Receta Gatimi Shqiptare

    Kush t'na i boj mi Kordele amon vet... :mad:
    Ajo qe thashe siper eshte e vecante kur te vije pranvera provoje se eshte me te vertete te jashtezakonshme si gatim pranvere..(s'eshte receta "zyrtare" jo)

    Llabod bejne katunaret bo rralle e shesin ne tirane... nuk e di nga e gjete ime me po e perdornim goxha ne shtepi...(byreku me labod eshte fantstik fare... /pf/images/graemlins/smile.gif )

    Sarma me japrak eshte e mira te shoqerohet me tarator.... ishte ne faqen e pare te kesaj teme dhe s'besoj se do ndonje filozofi per ta perdorur...

    Tek imam bajalldia e nje faqe me pare, ekziston dhe nje menyre gatimi ku patellxhanet priten dhe skuqen, megjithese eshte mjaft e mire vetem se kerkon mjaft yndyre......

    merkam vesh pak nga gatimi s/qekam keq... :rolleyes:
     
  13. Kordelja

    Kordelja Valoris scriptorum

    Re: Receta Gatimi Shqiptare

    Ximi, do ma vesh recetne byrektu mer :rolleyes: se una s'di me t'holl fare :wink:

    Sa mire, nje dite dreken ti, nji dite una /pf/images/graemlins/laugh.gif
     
  14. gezim lame

    gezim lame Primus registratum

    Re: Receta Gatimi Shqiptare

    Me te thene te drejten edhe une s'kam masa fare i di me sy e me grushta... /pf/images/graemlins/tongue.gif
    Po te them te drejten per i cop tenxhere me presion jom tu vujt knej, jo se s'ka po s'jane per 1 person....

    per sarmen siper harrova se e mira ishte te behej me tenxhere me presion, e zi orizin me mire, dhe lloji i orizit qe me pelqe me shume per japrak eshte ai stergjatshi gjejani vet emrin shqip se s'ia di.
     
  15. Kordelja

    Kordelja Valoris scriptorum

    Re: Receta Gatimi Shqiptare

    ximi, presioni i prish japraket se zien fort, me degjo mua /pf/images/graemlins/wink.gif , presioni te duhet ty po per groshet jo per japrakun /pf/images/graemlins/tongue.gif /pf/images/graemlins/wink.gif
     
  16. gezim lame

    gezim lame Primus registratum

    Re: Receta Gatimi Shqiptare

    Kur te marr vesh se do bejne andej nga shpia do ua lej porosi si te ruajne nje pjate.... /pf/images/graemlins/wink.gif
    atehere do e vleresosh vete ndofta........ /pf/images/graemlins/smile.gif
     
  17. Le_Routard

    Le_Routard Forumium maestatis

    Re: Receta Gatimi Shqiptare

    Ne fakt presjoni nuk osht i mire hic, as per japraket as robt. Si per shembull kur robi punon nen presjon behet si puna japrakut.
     
  18. Kordelja

    Kordelja Valoris scriptorum

    Re: Receta Gatimi Shqiptare

    ximi, receten te thashe jo prezantimin me pjatat e shtepise /pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/tongue.gif

    Rrugco, nuk e ha japrakun ti mer :rolleyes: as una s'e kom qejf /pf/images/graemlins/laugh.gif
     
  19. gezim lame

    gezim lame Primus registratum

    Re: Receta Gatimi Shqiptare

    Aaaaaaaa na u vune ne dyshim aftesite s'ka vetem me prova vertetohen..... :mad: :smash:
    /pf/images/graemlins/laugh.gif
     
  20. Kordelja

    Kordelja Valoris scriptorum

    Re: Receta Gatimi Shqiptare

    /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

    S'di gjo una :angel: /pf/images/graemlins/tongue.gif
     

Shpërndajeni këtë faqe